Ako smo u Minimax-u počeli da radimo u decembru, ako imamo početno stanje u pogrešnoj godini

Ako smo u Minimax-u počeli da radimo u npr. decembru mesecu, tada smo i otvorili firmu (nebitno da li je ona prva od nekoliko ili jedina) 

Ukoliko imamo nameru da unosimo podatke tekuće godine iako je kraj iste- normalno ih unosite...

Ovaj deo Pomoći se odnosi na situacije gde smo otvorili firmu u tekućoj godini da bismo unosili podatke za narednu godinu, da bismo radili u narednoj godini ili unosili početno stanje 01.01. u zalihe ili u maloporodaju. 

 

Slede primeri najčećih mogućih grešaka i kako ih ispraviti:

 

1. otvorila sam firmu u 2021.godini ali unosim podatke za 2022. godinu u početno stanje knjigovodstveno. 

Bitno je da znamo da onog trenutka kada smo otvorili organizaciju odabrali smo koja je poslovna godina za nju...
Kada otvaramo novu organizaciju u programu uvek možemo birati tekuću godinu (sada 2022) i godinu koja joj prethodi (2021) i stariju godinu od te- ne možemo birati.
Iako smo otvorili godinu sa 2021 kao početnom bez problema možemo da unosimo podatke i za 2022.godinu. Možemo unositi dokumenta, naloge za knjiženje u 2022 godini. ali za program mi ćemo biti u poslovnoj godini 2021.

Ono što je neophodno uraditi: otvorena poslovna godina MORA se zatvoriti. Čak i u ovom slučaju kada u 2021. nismo uneli niti jedan podatak. Za program je to tekuća godina i jednostavno je treba zatvoriti, idemo u Knjigovodstvo > Dvojno knjigovodstvo > Godišnje obrade i prođemo sve korake iako su podaci prazni.

Druga opcija je da obrišemo postojeću firmu i otvorimo novu sa 2022 god. kao godinom poslovanja... 

 

2. otvorila sam firmu u 2021 godini ali radim u 2022. godini... međutim kada odaberem unos početnog stanja zaliha u Poslovanje > Zalihe dobijam samo početno stanje 2021. 

U ovom slučaju obavezno prekinuti sa radom u Poslovanje > Zalihe (klikom na dugme Prekid obrade zaliha)  

Sada idemo na zatvaranje godine u Knjigovodstvo > Dvojno knjigovodstvo > Godišnje obrade i prođemo sve korake iako su podaci prazni.

Sada možemo otvoriti zalihe ponovo Poslovanje/Zalihe i raditi u 2022 godini. 

 

Napomena:

Ako imate paket maksi računovodstvo za agencije- jednostavno napustite rad u toj organizaciji i od 01.01. otvorite novu organizaciju i normalno u njoj radite bez zatvaranja godine u praznoj organizaciji.
Ako imate drugi paket a želite novu praznu organizaicju od 01.01. javite se preko zahteva- pomoćemo Vam sa praznom organizacijom.

 

 

U ovom tekstu