Značenje semafora kod izdatih računa

Na pregledu izdatih računa, kada odaberemo Poslovanje > Izdati računi, postoje sa desne strane kružići u boji (semafor po bojama).

Jako je bitno odabrati da li unosimo izvode, onda preko njih povezujemo plaćanje računa ili ne radimo knjigovodstvo u Minimax-u nego koristimo pregled u izdatim računima i tu ručno unosimo podatak o plaćanju.
Tek sa striktnim odabirom jednog od dva načina rada ovi kružići daju nam tačnu informaciju na pregledu da li je račun plaćen, da li je u valuti...

Značenje boja kružića:

  • PLAVI KRUŽIĆ - račun nije u valuti i nije plaćen
  • ZELENI KRUŽIĆ - plaćen račun
  • CRVENI KRUŽIĆ - račun u valuti neplaćen
  • POLA KRUŽIĆA CRVENOG - dospelo plaćanje ali delimično plaćen
  • POLA KRUŽIĆA PLAVOG - nije još dospeo ali je delimično plaćen

Dakle, oni se mogu uređivati preko IZVODA (tada se automatski menjaju i to je i knjigovodstvena izmena) ili RUČNO u pregledu:

1. preko izvoda: ako zatvorimo račun direktno kroz izvod ili kasnije kroz Poslovanje > Otvorene stavke, kružići nam na pregledu daju jasnu sliku plaćenih i neplaćenih računa. Ukoliko je račun unet a NIJE povezan sa izvodom, stajaće kao neplaćen (crveni kružić) iako je knjigovodstveno saldo te stranke npr. na nuli. 

2. ručni unos: ako ne radimo izvode banke kroz Minimax onda uređujemo na pregledu klikom na ispisano Uredi plaćanje kao što je na slici ispod. Program ponudi ceo iznos ali mi beležimo samo koliko jeste plaćeno (dakle nekada deo iznosa)

 

 

VAŽNA NAPOMENA:

1. Ukoliko uređujemo plaćanja na pregledu, tj. ne unosimo izvode - kada otvorimo Poslovanje/Otvorene stavke - tamo će nam se sve voditi kao otvorene stavke, tj. program ih ne vidi kao zatvorena potraživanja i dugovanja.

U ovom tekstu