Radni nalozi uslužna (servisna) delatnost

Potrebno je kroz Šifarnici >Artikli otvoriti artikal kao tip: Usluga:

i uneti sastavnicu za ovu uslugu odn. materijal koji se utroši prilikom izvršenja usluge. (Sastavnicu odnoso utrošen materijal, ukoliko nemamo definisan standardni utrošak, možemo uneti i direktno na radnom nalogu)

Zatim idemo kroz Poslovanje>Radni nalozi> u podešavanjima za radne naloge izaberemo <Servisna (uslužna) delatnost>:

Nakon odabira ove opcije, možemo da radimo radni nalog gde nam je artikal podešen kao usluga. Klikom na Nov, unesemo uslugu i po potrebi uredimo sastavnicu materijala koja je vezana samo za ovaj radni nalog:

Dodamo artikal i nakon potvrde radnog naloga dobijamo sledeće opcije:

1. da kopiramo u novi radnog nalog

2. da kopiramo u izdavanje > ova opcija predstavlja vezu sa modulom Zalihe. Ona predstavlja izdavanje materijala na osnovu ovog radnog naloga sa skladišta na kom nam se materijal nalazi.

3. da kopiramo u Izdat račun> Kako bi mogli da kopiramo u IR, potrebno je na radnom nalogu prethodno da unesemo stranku. Možemo kopirati u nov izdat račun ili dodati na več postojeći. Takođe, cenu možemo povući sa radnog naloga ili cenovnika.

4. da kopiramo u Predračun >Kako bi mogli da kopiramo u Predračun, potrebno je na radnom nalogu prethodno da unesemo stranku. Možemo kopirati u nov predračun ili dodati na več postojeći. Takođe, cenu možemo povući sa radnog naloga ili cenovnika.

U ovom tekstu