Povrat robe dobavljaču (negativan prijem)

Povrat robe dobavljaču unosimo kao prijem sa negativnim količinama vraćenih artikala (negativan prijem).

Možemo uneti:

  • nov prijem ili
  • potražiti "originalan" prijem od dobavljača, otvorimo ga i potom kliknemo na Kopiranje > u prijem, pri čemu će se preneti svi podaci u nov prijem i ispravimo podatke u redovima novonastalog prijema kao što je ispod opisano.

 

Sve podatke unosimo kao i kod običnog prijema, osim:

  • za vraćene artikle unosimo negativne količine i
  • povrat povezujemo sa prvobitnim prijemom te robe (pove Veza se prikazuje kad unesemo negativnu količinu za odrešeni artikal).

 

Na negativnom prijemu (povratu robe dobavljaču) možemo povezati više prvobitnih prijema.

Veze sa prvobitnim prijemima se ne unose samo ako je prijem bio u prethodnoj poslovnoj godini ili prethodnom programu. Minimax u padajućoj listi pri povezivanju prikazuje prijeme koji su uneti nakon datuma poslednjeg inventara odnosno datuma poslednjeg početnog stanja. U slučaju da vraćamo robu dobavljaču nakon urađenog inventara u Minimaxu, taj negativan prijem povzujemo sa inventarom.

Kliknemo na plavi plusić da bismo sačuvali red.

Nakon unosa svih artikala, koje vraćamo, potvrdimo negativan prijem klikom na dugme Potvrdi. Otvoriće nam se pogled prijema od dobavljača.


Knjiženje knjižnog odobrenja za vraćene artikle dobavljaču

Ako smo primili primljen račun za artikle iz prvobitnog prijema, potrebno je proknjižiti primljeno knjižno odobrenje za vraćene artikle dobavljaču. Na unosu primljenog računa izaberemo rashod sa vezom na zalihe i povežemo ga sa negativnim prijemom koji smo prethodno napravili.

U ovom tekstu