Delimično carinjenje i skladištenje u carinskom skladištu

U programu Minimax, trenutno ne postoji mogućnost kreiranja posebnog carinskog skladišta koje će imati drugačije knjiženje zaliha i svoju atuomatiku za carinjenje i prenos u drugo skladište, ali uvek možete uraditi sledeće:

1. Kreirajte skldište carine koje se vodi po prosečnim nabavnim vrednostima. Ovo skladište će imati knjiženje prema podešavanju artikla, kao i svako drugo skladište. Uputstva za skladišta su u LINK-u.

2. U carinsko skladište stavite na stanje robu koju ste nabavili tako što ćete uraditi klasičan prijem na zalihe, samo je u pitanju prijem u carinsko skladište. Uputstvo za prijem na zalihe je u LINK-u.
U drugo skladište (na primer materijala i robe) stavite ostatak koji ste ocarinili i koji ide u slobodan promet. Ovi prijemi mogu vezani za jedan račun. Zavisne troškove vezujete za prijem koji je išao u slobodan promet.

3. Kada dođe do novog carinjenja potrebno je stornirati prijem na zalihe koje ste radili u carinskom skladištu tako što ćete kreirati Negativan prijem na zalihe. Uputstvo za storniranje prijema na zalihe preko negativnog prijema:
Poslovanje > Zalihe > Nov > Prijem > Unesite stranku (može biti ino ili neka fiktivna stranka). Detaljna uputstva su u LINK-u.
Na ovaj način ste skinuli svu robu sa stanja carinskog skladišta koja je ocarinjena.

4. Kreirate nov prijem od stranke na zalihe (može biti i fiktivna stranka) gde u drugo skladište stavljate robu koju ste ocarinili. Ovaj prijem ne mora biti vezan za ino fakturu. Dovoljno je da ga vežete za primljene račune zavisnih troškova. Preko klasičnog prijema na zalihe se stavlja na stanje roba u drugo skladište. Ovaj prijem možete vezati za druge zavisne troškove koji su nastali prilikom carinjenja.

Napomena: možete kreirati fiktivnu stranku koja će se zvati Carinsko skladište da znate da su ti prijemi vezani za prenose iz jednog u drugo skladište.


Na kraju ovog procesa, savet je da pregledate stanje zaliha prema skladištima. Pregled zaliha prema skladištima možete videti putanjom: Poslovanje > Zalihe > Zalihe > Odaberite skladište. 

U ovom tekstu