Značenje semafora i njegova upotreba

VAŽNO:

na pregledu primljenih računa, kada odaberemo Poslovanje > Primljeni računi, postoje sa desne strane kružići u boji (semafor po bojama).

Jako je bitno odabrati da li ćemo knjigovdstveno zatvarati otvorene stavke i unositi izvode (onda preko njih povezujemo plaćanje računa) ili ne zatvaramo knjigovdstveno otovrene stavke u Minimax-u i koristimo pregled u izdatim računima i tu ručno unosimo podatak o plaćanju.
Tek sa striktnim odabirom jednog od dva načina rada ovi kružići daju nam tačnu informaciju na pregledu da li je račun plaćen i da li je u valuti....


PLAVI KRUŽIĆ nije u valuti i nije plaćen
ZELENI KRUŽIĆ plaćen račun
CRVENI KRUŽIĆ u valuti neplaćen
pola kružića crvenog- dospelo plaćanje ali delimično plaćen
pola kružića plavog- nije još dospeo ali je delimično plaćen

Dakle, oni se mogu uređivati preko IZVODA (tada se automatski menjaju i to je i knjigovodstvena izmena) ili RUČNO u pregledu:

1. preko izvoda: ako zatvorimo otvorenu stavku direktno kroz izvoda ili kroz kasnije kroz Poslovanje > Otvorene stavke, kružići nam na pregledu daju jasnu sliku plaćenih i neplaćenih računa. Ukoliko je račun unet a NIJE povezan sa izvodom, stajaće kao neplaćen (crveni kružić) iako je knjigovodstveno saldo te stranke npr. na nuli. 

2. ručni unos: ako ne zatvaramo knjigovodstveno stavke kroz Minimax onda uređujemo na pregledu klikom na ispisano Uredi plaćanje kao što je na slici ispod. Program ponudi ceo iznos ali mi beležimo samo koliko jeste plaćeno (dakle nekada deo iznosa)

 

 

VAŽNE NAPOMENE:

1. Jedan način isključuje drugi. Ako odaberemo da unosimo izvode, tj. ako i samo jedan izvod imamo potvrđen- nećemo moći da ručno uređujemo plaćana na pregledu. Ako otkažemo taj jedan izvod i on je u nacrtu- možemo uređivati plaćanje na pregledu. 

2. Ukoliko uređujemo plaćanja na pregledu, tj. ne unosimo izvode- kada otvorimo Poslovanje/Otvorene stavke- tamo će nam se sve voditi kao otvorene stavke, tj. program ih ne vidi kao zatvorena potraživanja i dugovanja.

U ovom tekstu