Vrednosno skladište maloprodaje- proizvodnja (pekare, brza hrana, sendviči...)

Ovo je objašnjenje rada ako imamo proizvodnju u skladištu maloprodaje, a materijal držimo na zalihama i knjižimo na 1010 (ili drugi konto zaliha ).

 

PRVO moramo:

- da napravimo artikle, obavezno ispravno obeležiti da li je artikal materijal, roba ili proizvod(koji onda ima sastavnicu i obavezno štiklirano Razduživanje po sastavnici pri izdavanju sa skladišta ). 

!!!NE ISPRAVLJAJTE na 1340 ponuđen konto knjiženja u podešavanju artikla, polje Konto u zalihama veleprodaje neka ostane onaj što ga je program dodelio (osim ako ne želite u zalihama da se drugačije artikal knjiži) JER knjiženje u maloprodaji je podešeno na samom podešavanju skladišta.

1 moramo pokrenuti modul zaliha ukoliko već nije, Poslovanje > Zalihe > Formiramo skladište maloprodaje (koje se vodi vrednosno) i posebno skladište veleprodaje

2 Zatim unosimo početno stanje:

Početno stanje > Uredi > unesite datum početnog stanja > unesete početno stanje ili potvrdimo prazno. Ukoliko nije potvrđeno početno stanje ne možemo da pravimo ulaze/izlaze


3 SADA možemo da pravimo ulaze materijala i robe:


-Koristimo rashod 1300 sa odgovarajućom stopom PDV-a, a pri kreiranju prijema biramo za svaki red artikla na koje skladište se odnosi prijem.

Materijal unosimo u skladište koje se vodi po prosečnoj nabavnoj vrednosti, a robu u skladište koje se vodi po prodajnoj vrednosti sa PDV-om.
 

4 NAKON toga, kada imamo na stanju materijal, robu, imamo u Šifarniku artikala unete ispravno artikle, ostaje samo da napravimo prijem u MP skladištu:

 

Poslovanje > Zalihe > Nov > PRIJEM > Podvrsta prometa: Iz skladišta u izdavanje stranki

- kada prodajemo proizvod, potrebno je uneti

  •  U SKLADIŠTE (skladište mp),
  •  IZ SKLADIŠTA (skladište vp sa kojeg razdužujemo sastavnicu) 
  • upišemo ARTIKAL
  •  količinu
  • sačuvamo red.

 Kada potvrdimo dokument u pozadini program povuče materijal sa stanja (izdavanje u skladište) napravi ulaz proizvoda na stanje MP skladište (prijem  skladište) i pravi ovu prodaju kroz izdavanje stranci. Nalozi za knjiženje su automatski.


- kada prodajemo robu koju imamo na stanju u maloprodajnom skladištu, nebitno da li je na istom dokumentu ili različitom, BITNO je da na X obrišemo podatak u polju skladište! Onda biramo artikal robu, pišemo količinu i šta treba pa sačuvamo red!


NAPOMENA:

- početno stanje zaliha maloprodaje i veleprodaje se unosi u modulima samo robno. Finansijski se unosi kroz početno stanje u dvojnom knjigovodstvu. Ovi dokumenti su jedni od retkih u Minimax-u koji nemaju automatsko knjiženje.

Dnevni izveštaj u ovom slučaju radite samo finansijski!

Unosite samo analitiku, opis, način plaćanja stopu PDV-a i konto za prihod.

U zalihama je maloprodaja već razdužena pa se dnevni izveštaj unosi samo finansijski.

U ovom tekstu